Tartalom betöltése...
HÍREK
Bánkúti búza bemutató 2014.05.28.

A régi magyar búzafajták alapvető, hagyományos minőségi előnyei nemzetközi szinten ismertek és elismertek. A korábbi minősítési szempontok a termesztési és a hozamhoz köthető paraméterek mellett elsősorban a fehérje (sikér) minőségtől függő technológiai tulajdonságokhoz és mérési módszerekhez kapcsolódtak. A minősítés szempontjai részben változtak, a fehérjeminőség mellett a keményítő és nem keményítő jellegű szénhidrátok tulajdonságától függő paraméterek is a minősítés és minőségfejlesztés fókuszába kerültek. Ezen felül a táplálkozási szemlélet és tudás változásával a búza funkcionális komponenseinek (rostanyagok, mikrokomponensek) táplálkozástani tulajdonságait módosító szerepe is fontossá vált.

A Bánkúti vonalak átvizsgálásán és génforrásként való felhasználásán túl, a már elindított nemesítési programok törzseiben is vizsgáljuk az említett komponenseket és célul tűzzük ki olyan fajtajelöltek azonosítását, melyek hordozzák valamely jó sütőipari vagy táplálkozástani minőséget meghatározó tulajdonság génjét. A szelekcióhoz molekuláris markereket is használunk, melyek azonosításában segítséget nyújthatnak a projektben tervezett genetikai vizsgálatok. Ennek keretében megtörténik két speciális fehérje összetételű vonal genom szekvenálása és az érés során végbemenő génexpressziós folyamatok vizsgálata, melyet korábban még senki nem vizsgált. A kiválasztott fajták elit vetőmagszaporításának kidolgozása, kis-és nagyparcellás vizsgálata, termesztéstechnológiai módszertan kidolgozása, a minősítő eljárások fejlesztése, egyes fajta és környezeti tényezők hatásának vizsgálata, valamint az összetétel és a minőség kapcsolatának tanulmányozása is a tervezett program része. Ilyen komplex szempontrendszer alapján a hagyományos fajták minősítése, a minőség és az összetétel, valamint a genetikai háttér feltárása új perspektívát adhat a nemesítőnek, termesztőknek és a magyar fajtaszortiment fenntartásának, fejlesztésének is. Reményeink szerint az eredményekre alapozva olyan fajtajelöltek születnek, melyek a hagyományos genetikai értékünk megőrzésével képesek megfelelni a modern minőségi és piaci elvárásoknak.


Cégünk 2014. 05. 28-n bemutatót tartott a Bánkúti búza programról a Taktaharkány-Jajhalomi majorjában. 

Az eseményről készült képeket és videót az alábbi linkekre kattintva tekinthetik meg:

KÉPEK

VIDEÓ